Kettu laahaa

Mies ryyppäsi jo kolmatta päivää ja oli hyvin onneton. Hän oli hämillään ja kuin puulla päähän lyöty. Mikä oli vaimoonsa tullut ,kun mitä tahansa teki tai yritti, mikään ei kelpaa, eikä se voi sietää miestään eikä yleensä ketään muitakaan. Mies ei saa mennä lähellekään vaimoaan ,eikä vilkuilla muitakaan naisia,saati sitten puhua niistä. Vaimo vihaa kaikkea, mikä vähänkin liittyy seksiin ja auta armias jos mies sattuu sanomaan jotain hänen töistään tai tekemisistään, niin turpiin tulee. Joskus se pillahtaa hysteeriseen itkuun tai haluaa rakastella jossain julkisissa tiloissa ,missä se on täysin mahdotonta. Mies ei käsitä ollenkaan, mikä on hänen rakkaalle vaimolleen tullut, kun yhdessä on oltu jo kymmeniä vuosia. Mies ei ole käyttänyt alkoholiaakaan aikaisemmin näin paljoa, kun tekemistä on riitänyt toimeentulon hankkimisessa ja perheen hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Hän on aina rakastanut vaimoaan, niinkuin suomalainen mies rakastaa, hitaasti, hiljaa, itsekseen ja vahvasti. Mies on ostanut joskus naiselleen uudet sukkahousut tai suklaata koko levyn. Hän on aina uskonut vaimonsa olevan onnellinen. Tanssimassakin on käyty ja vaimo on kansalaisopiston jumpassa saanut tavata muita kylän naisia. Silti vaimolla on jotain muuta mielessä, mies on aistivinaan, mutta ajattelee sen johtuvan varmaan television saippuaoopperoista.

Aurinko kuumottaa talon seinustalla aurinkoa ottavan talon emännän poskia kuin ennen vanhaan, silloin kun miehensä nuorena salskeana uroona hiihti läpi erämaiden hänen luokseen pyytääkseen tytön vanhemmilta nuorta piikalikkaa omakseen. Hän oli komea mies, ei sellaisia enää ole, suora ryhti, tuliset silmät, teki temput seisaaltaan seinää vasten, oli kiimainen, kuin nuori ori. Minun mieheni, kolmekymmentä vuotta ja neljä aikuista lasta sitten.

Nainen laittaa sukset jalkaan , ottaa haulikon selkään ja sivakoi kevään kirkkaille lumille katsastamaan kanalintuja. Hän on syksyllä suorittanut metsästäjätutkinnon tavoitteenaan saada joskus elämässän kaataa karhu. Naisen silmään osuu hangella ketun tai koiran jäljet.

Eläin on raahannut perässään jotain esinettä, kuin karahkaa tai aidan seivästä. Jäljille on valunut myös verta. Metsästäjän uteliaisuudella ja velvollisuudentunteella nainen päättää ottaa selville mikä jäljet on jättänyt. Hän kiihdyttää hiihtoaan, haulikko painaa ja hakkaa takaraivoon , mutta otus on saatava kiinni, oli mikä oli. Nainen on hiihtänyt jäljillä jo kolme tuntia, kun hän näkee ketun raahaavan perässään noin metrinmittaista aidanseivästä. Eläimen takajalkaan on kiertynyt piikkilanka ,jossa seiväs on kiinni. Lanka on hiertänyt pahasti verille ketun takajalan ja siitä valuu kokoajan verta. Kettu yrittää piiloutua puun taakse ja katsoo naista luimuilevin silmin, kuin armoa anoen. Nainen ottaa haulikon selästään, lataa molemmat piiput ja katselee säälien kituvaa eläintä aseen tähtäimen läpi. Kyynel vierähtää poskelle, toinenkin. Hän laskee aseen ja alkaa puhua ketulle rauhoittavasti, samalla kun lähestyy eläintä, irroittaakseen piikkilangan ketun takajalasta. Repolainen näyttää luottavan naiseen, se sulkee silmänsä ja antaa auttaa itseään. Kettu kuiskaa ,minä rakastan sinua, minä rakastan sinua, vie minut vihille, nai minua. Emännän posket alkavat hehkua, hänen huulensa kostuvat. Hän nuolee ketun haavan , veri maistuu makealta. Nainen huumaantuu eläimen verestä niin, että häneen tulee kiima, kuin nuorena , tavatessaan miehensä ensi kertaa. Emäntä huomaa imevänsä nuoren alastoman miehen penistä, joka sojottaa kuin aidanseiväs kesäisellä pellolla. On kuuma, he syleilevät toisiaan suuren kuusen oksien alla ja rakastelevat kuin nuori kiimainen kettupariskunta päästäen välillä suustaan villiä ulvontaa kesäyöhön. Nuori mies nai emäntää takaapäin , edestäpäin,sivulla maaten, seisaaltaan kuin unessa. He leijuvat lemmestä, kunnes nukahtavat kaikkensa toisilleen antaneena.

Nainen asettaa sormensa liipasimelle, laukaisee. Kettu on kuollut. Kyynel on jäätynyt naisen poskelle. Hän roikottaa eläintä vyötäisillään ja hiihtää rauhallisesti kohti kotikylää.

Kotiin päästyään hän näyttää miehelleen saalistaan , ottaa tätä kaulasta kiinni , lämmin kyynel valuu poskea pitkin tipahtaen miehen kauluksesta paidan sisään sytyttäen sydämensä liekkeihin. Minä rakastan sinua ,minä rakastan sinua , vie minut vihille , nai minua, vaimo visertää. Mies on taas ymmällään , mutta huomaa olevansa halukas toteuttamaan vaimonsa pyynnön. Hänellä seisoo taas, miehellä on erektio, eikä hän ole ollenkaan hämillään. Hän on mies.

He pitävät toisiaan kädestä kiinni, kaikki katsovat heitä. Tanssin alkuun on vielä aikaa.

Vaimo on laittautunut kauniiksi kuin porttojen suojelusenkeli ja mies on kuin Humbrey Bogart elokuvasta Casablanca. He näyttävät erottamattomilta. Tanssi alkaa. Laulajana seisoo komea upeaääninen nuorukainen ,joka tuijottaa palavasti vaimoa, laulaessaan tangoa, niin viekas ja petollinen. Naisen mies on pannut laulajan tuijotuksen merkille ja mustasukkaisena suomalaisena miehenä ei voi moista sietää. Hän jättää vaimonsa saliin ja syöksyy ulos ryypylle, ottaa toisenkin ja kolmannen. Miehen viha kasvaa hänen sisällään kuin sikiö vaimonsa kohdussa. Hän syöksyy tanssisaliin kuin ohjus, hyökkää lavalle, heittää laulajan kuin rukkasen ,alas lattialle ja kuristaa tämän kuoliaaksi. Kettu on kuollut, mies julistaa ja raato viedään pois. Vaimon poskelle vierähtää kyynel, pää painuu kumaraan, on aika lähteä kotiin. Mies on juonut itsensä umpihumalaan ja örisee takapenkillä olevansa isäntä talossa. Emäntä ajaa auton talliin ja jättää sen käyntiin. Mies nukkuu rauhallisesti pois ja auto sammuu.

Aamulla on hiljaista, emäntä käy hiihtelemässä, ennenkuin huomaa miehensä nukkuneen pois.